Vliegend Betontapijt Puttershoek

Vliegend Tapijt met hoeksewaardse klavertjesintarsie

Een buitenkamer, een plek om aan te hechten, een uit de steeg aangewaaid vliegend tapijt dat wordt verankerd op het plein aan een kleine plataan waarlangs het als het ware omhoog kan drijven bij ‘hoog water’.

Het ontwerp is een enigszins vervormde rechthoek, hetgeen een perspektivische versterking oplevert waarmee het vliegende vloertje een zekere vaart lijkt te krijgen. De vloer is gepolijst beton met een specifieke oppervlakte behandeling, waardoor een textiele structuur ontstaat. Een betontapijt, dat herinneringen oproept aan het bloemrijke landschap, de rivier, het dorp, de oerelementen van het landschap. De kaart van de Hoeksewaard is erin mee gestort dmv een puntraster waarmee het land wordt gescheiden van de rivieren. Daaroverheen is een extra laag aangebracht van roestvrijstalen klavers.

Het kunstwerk bestaat uit een serie prefab betonelementen die samen het tapijt vormen en het tapijt ligt op een terugspringende betonfundering. Het vloertje kan worden betreden via twee luie treden in de noordelijke hoek en moeiteloos worden besprongen. De kop krult om waardoor er een hoge bank ontstaat.

Foto’s : Baukje Trenning, Gunnar Daan, Karin Daan